SCHEIDSRECHTER WORDEN BIJ HAARLEM-KENNEMERLAND

Scheidsrechter worden bij Haarlem-Kennemerland
Clubscheidsrechters zijn heel belangrijk voor amateurverengingen. Zo ook voor Haarlem-Kennemerland. Zonder scheids geen wedstrijd. Daarom doet Haarlem-Kennemerland veel aan het opleiden en begeleiden van (jonge) scheidsrechters. Zo worden al onze scheidsrechters in de gelegenheid gesteld om de cursus Verenigingsscheidsrechter te volgen.

Een wedstrijd in goede banen leiden, is super leerzaam én leuk om te doen. Lees het interview hieronder maar met Rik Sabel en ontdek wat hij leuk vindt aan fluiten én wie zijn favoriete scheidsrechter is.

Ook interesse om te fluiten?
Mocht je ook aan de slag willen als scheidsrechter bij Haarlem-Kennemerland, neem dan contact op met onze scheidsrechterscoördinator Anton Beelen via e-mail scheidsrechters@haarlem-kennemerland.nl.

Scheidsrechter Rik Sabel vertelt: “Ik geef spelers graag een eerlijke en leuke wedstrijd”
Rik Sabel (23) fluit al ruim 2,5 jaar met veel plezier wedstrijden bij Haarlem-Kennemerland.

Hoe ben je er op gekomen om te gaan fluiten?
In het laatste seizoen dat ik zelf voetbalde, begon ik steeds meer interesse te krijgen in fluiten. Dit heb ik toen aangegeven bij onze scheidsrechterscoördinator, Anton. We hebben toen eerst veel gesproken over hoe het is om te fluiten. Anton gaf me veel tips en tricks en was er de eerste wedstrijden die ik floot bij om me feedback te geven. Die aanpak hielp om snel op eigen benen te kunnen staan.

Welke leeftijdsklasse fluit je meestal en het liefst?
Ik fluit meestal jeugd vanaf de JO/MO15 tot aan Heren 2. De leukste teams om te fluiten vind ik de JO17-1 en de Heren 3.

Wat vind je leuk aan fluiten?
Ik vind het erg leuk om een wedstrijd in goede banen te leiden en teams een leuke en eerlijke wedstrijd te geven. Elke wedstrijd is voor mij opnieuw een kans om zo goed mogelijk te fluiten. Dat betekent voor mij zo min mogelijk aanwezig te zijn als scheidsrechter en spelers plezier te laten beleven op het veld.

Waar ben je als scheidsrechter goed in?
Ik vind zelf dat ik erg goed ben in het toepassen van de voordeelregel. Ik vind het een geweldige regel, omdat je zo tempo in de wedstrijd kan houden en daardoor ook veel mooie acties kan zien.

Hoe ontwikkel jij je als scheidsrechter?
Om mij te ontwikkelen, volg ik op dit moment de cursus Verenigingsscheidsrechter. Binnen de club word ik hierbij begeleid door Anton Beelen. Die beoordeelt ook mijn wedstrijden voor de cursus.

Omgaan gaan met kritiek, hoort ook bij een wedstrijd fluiten. Hoe ga je daar mee om?
Kritiek van de zijlijn, door supporters of ouders, hoor ik vaak niet op het veld. Op het moment zelf kan ik er ook niet heel veel mee. Ik luister natuurlijk wel naar wat een speler of trainer te zeggen heeft. Dit helpt mij om zelf nog beter te worden in het fluiten. Maar op het moment zelf blijf ik bij mijn beslissing. Want als je dat niet doet, stel je je kwetsbaar op als scheidsrechter. En dat kan een wedstrijd echt veranderen.

Wie is je favoriete professionele scheidsrechter en waarom?
Mijn favoriete scheidsrechter is Serdar Gözübüyük, ondanks dat hij ooit bij een wedstrijd tussen RKC-NEC een grote fout maakte. Tijdens deze wedstrijd was hij de VAR. Hij liet toen een penalty die Jasper Cillessen stopte over doen, omdat hij dacht dat er te vroeg was ingelopen. Maar de speler die inliep had zijn voet nog niet in de 16 staan toen de bal genomen werd. In principe was er dus niks aan de hand.

Toch vind ik Gözübüyük een van de beste scheidsrechters die we in de Eredivisie hebben rondlopen. Hij is heel duidelijk en streng waar nodig. Hij laat doorspelen als dat kan. Als je naar hem kijkt tijdens een wedstrijd zie je gewoon een zelfverzekerde scheidsrechter staan die weet wat hij doet. En dat kan ik heel erg waarderen.

Wat voor tips heb je voor je collega (aankomend) scheidsrechters?
Probeer zo veel mogelijk wedstrijden te fluiten. Wees ook niet bang om een keer een foutje te maken. Als scheidsrechter doen wij het in de ogen van spelers of toeschouwers toch nooit perfect. Wij zijn ook maar mensen en van fouten maken, leer je ook weer.

Wat kunnen (jonge) mensen leren van het scheidsrechtersvak?
Fluiten helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling. Een wedstrijd leiden leert je om steviger in je schoenen te staan en als scheidsrechter op een natuurlijke wijze respect af te dwingen. En… een gratis drankje in de kantine na de wedstrijd is natuurlijk ook altijd fijn :)