Haarlem-Kennemerland f.c. 1 in de nacompetitie. Hoe werkt de nacompetitie

Ons eerste team heeft zich geplaatst voor de nacompetitie. Wat betekent dit? Waar komt dit fenomeen nacompetitie vandaan?

Om competities tot het eind toe spannend te houden, zowel aan de boven- als aan de onderkant van de ranglijst, heeft de KNVB een extra competitie bedacht. Zonder dit ‘toetje’ kan het zijn dat competities al weken, soms zelfs maanden, vóór het eind van de competitie van alle spanning zijn beroofd. Bijvoorbeeld door een ploeg die vanaf het begin alles wint en al in maart kampioen gaat worden. Waar moeten de subtoppers dan nog voor strijden? Of een ploeg die alles verliest zodat andere ploegen zich al vanaf de kerstperiode geen zorgen over degradatie hoeven te maken.

In alle 4e klassen zijn 3 plaatsen in de nacompetitie te verdienen. Maar in de 3e klas is aan de staart van de ranglijst hetzelfde bedacht. Nummer 14 (de laatste plek) degradeert naar de 4e klas en de nummers 12 en 13 zijn nog niet veilig. Die moeten met 6 periodekampioenen uit de 4e klasse strijden om één plaats in de 3e klas voor het seizoen 2019 / 2010. De KNVB heeft voor dit seizoen de 4e klasse C, 4e klasse D en 3e klasse B aan elkaar gekoppeld. Totaal 8 ploegen gaan dan spelen om één plek in de 3e klasse voor volgend seizoen.

Situatie 4e klasse C.
Olympia Haarlem is kampioen en promoveert naar de 3e klasse. En AC Amsterdam, HaarlemKennemerland en VSV zijn nu al zeker van de nacompetitie. In het programma voor de nacompetitie is de aanduiding hoogst geëindigde ploeg na de kampioen (nu AC Amsterdam), als 2e geëindigde ploeg (nu HaarlemK’land) en laagst geëindigde ploeg (nu VSV). Als HaarlemKennemerland als 3e eindigt in de eindstand betekent dit voor de nacompetitie dat ze als 2e ploeg zijn geëindigd.
Situatie 4e klasse D.
Ook hier moeten de meeste ploegen nog 3 wedstrijden spelen. Maar kijken we naar de stand van nu, dan wordt GeuzenMiddenmeer kampioen en eindigt Overamstel (Amsterdam) als hoogst geëindigde ploeg voor de nacompetitie. Vlug & Vaardig (Amsterdam), De Meer (Amsterdam) en DEVO (Amsterdam) gaan strijden om de 2e en 3e plek in de nacompetitie.
Situatie aan de staart van de 3e klasse B.
Hier kan nog van alles gebeuren. Met nog 3 wedstrijden te spelen gaat het tussen SCW (Rijsenhout) met 27 punten, VVA/Spartaan (Amsterdam) met 26 punten, United DAVO (Haarlem) met 24 punten, Overbos (Hoofddorp) met 23 punten, HIJS (Haarlem) met 22 punten, ZSGO/WMS (Amsterdam) met 22 punten en VEW (Heemstede) met 20 punten. Van deze ploegen degradeert er één (als nummer 14) rechtstreeks en gaan de nummers 12 en 13 naar de nacompetitie. Gezien de kleine verschillen in deze 3e klas kan aan het eind van het seizoen het doelsaldo van groot belang zijn als ploegen met hetzelfde aantal punten eindigen.

Programma (met de ploegen zoals de standen nu aangeven):

1 juni 2019 Hoogst geëindigde 4C (AC Adam) – Laagst geëindigde 4D (De Meer)
Nummer 12 uit 3B (HIJS) – 2e geëindigde 4C (HaarlemKland)
Hoogst geëindigde 4D (Overamstel) – Laagst geëindigde 4C (VSV)
Nummer 13 uit 3B (ZSGO/WMS) – 2e geëindigde 4D (Vlug & Vaardig)

8 juni 2019 AC Adam/De Meer – HIJS/HaarlemKland
Overamstel/VSV – ZSGOWMS/Vlug&Vaardig

15 juni HIJS/HlemKland/AC Adam/De M – Overamstel/VSV/ZSGO/V&V

Als het programma blijft zoals hierboven staat aangegeven, dan begint HaarlemKennemerland met twee uitwedstrijden in Amsterdam maar keert voor de finale terug op bekend terrein.
Alle ploegen spelen weer op zaterdag 11 mei a.s. grote kans dat in bovenstaand concept – programma enkele teams van plek gaan veranderen. We houden u op de hoogte.

Technische commissie Haaarlem Kennemerland f.c.
05 mei 2019