HaarlemKennemerland, een historische zaterdag

3 november 2018

Ja, dat onze mannekes vanmiddag bij HBC niet hebben gewonnen is triest, maar is historisch gezien niet van grote waarde. Ook niet dat Jong HaarlemKland met 6 – 1 won tegen Jong Hercules en ons 3e team met 1 – 4 de winst aan RCH 2 moest laten.

Nee, kijk eens naar de namen van onze selectie – tegenstanders van deze zaterdag 3 november 2018 en fris uw geschiedenis – kennis even op. HBC, Jong Hercules en RCH op één en dezelfde middag tegen 3 teams van HaarlemKennemerland. HFC Haarlem opgericht in 1889 en landskampioen in 1946 en in 2010 in naam samengevoegd met HFC Kennemerland, opgericht in 1921 en tegenstander van het grote Oranje in 1988. Dan weet u nu de reden waarom Oranje daarna Europees kampioen werd. Maar nu terug naar het verre verleden.

Eerst de jonkies, Jong HaarlemKennemerland  (ook wel HK 2 genoemd) met een gemiddelde leeftijd van nog geen 19 jaar tegen Jong Hercules. Zeg maar Oud Hercules, hun gemiddelde leeftijd rond de 30. Wat een verwarring, zo’n toevoeging Jong aan deze clubnaam. Waarom niet gewoon Hercules zoals ze in 1953 zijn begonnen? Want u herinnert het zich nog, de oude Griekse held Hercules, in het oude Rome werd hij als een god vereerd, maakte pas furore op hogere leeftijd. De toevoeging Jong aan deze held Hercules voegt niets toe, sterker nog, als hun 2e speelt tegen ons Jong HaarlemKennemerland is de verwarring compleet. Logisch dat in deze verwarring onze jonkies met 6 – 1 het strijdperk verlieten. De ‘Deen – boys’ kennen hun klassiekers !!!

Dan HaarlemKennemerland 3. Tegen Racing Club Heemstede. Opgericht in 1911 als Racing Club Haarlem en later verhuisd naar Heemstede. Werd blijkbaar te vol in Haarlem. Als je dan racing in je naam hebt, wij zouden gewoon hardlopers zeggen, dan is zo’n verhuizing vanuit Haarlem een stukje cake. Jullie weten allemaal dat ons eigen Haarlem in 1946 landskampioen werd, maar weet je ook nog dat RCH dat in 1953 na deed. In het laatste jaar dat er nog geen onderscheid was tussen profs en amateurs. Veel later, in 1989 is RCH nog eens amateurkampioen van Nederland geweest.

Ja, lieve lezers, dat waren nog eens tijden !!!

De van Marsbergerboys tegen de Heemstede Berkenrode Combinatie. Net als HaarlemKennemerland, ook een fusieclub. Zij al net voor de 1e wereldoorlog, zowel Heemstede als Berkenrode, opgericht in 1902, waren kleine, nette rooms katholieke clubjes.

Voor rust, dramatisch slecht en 1 – 0 voor de combinatie – boys. Kon het nog slechter? Ja dus, in de 2e helft ging er helemaal geen bal meer van oranje/rood naar oranje/rood en was het een wonder dat het slechts 1 – 0 bleef. Bijna nog een puntje gestolen, maar volledig in de geest van deze wedstrijd schoot captain Roos in de 92e minuut een strafschop heel sportief in de handjes van de Heemsteedse goalie.

Is er een verklaring te vinden voor deze complete off day? Het moet gelegen hebben aan de bal (te zwaar en niet rond), aan het veld (iemand had stroop dan wel pek over het veld uitgestrooid), de scheidsrechter (was zonder te fluiten al beter dan de ‘onzen’), de partijdige grensrechter (als we er gewoon 5 hadden ingeschoten had hij misschien bij één niet gevlagd) dan wel aan het weer (te warm voor de tijd van het jaar).

Gelukkig hebben we Epke nog. Dinsdag en woensdag Champions League en volgende week zaterdag een vrije zaterdag voor ons vlaggenschip. Twee weken de tijd om het gevoel van schaamte te verdrijven.

Deze spelers van HaarlemKennemerland hebben genoten van het zonnetje in Heemstede:

Van Leeuwen

Lammers – vd Nouwland – Barendregt – Abou Hassan

Nicola – Waterman – Albada (75’ Kakaire)

Groen (60’ Schoonderwoerd) – Roos – Brust (75’ Jansma)

Spy