Het ‘Oranje’ dat zaterdag wel met passie speelde

13 november 2021: Haarlem-Kennemerland V1 – AGB V1, uitslag 1 – 1 (0 – 1)

Doelpunten: Jason

Opstelling:

doel: Theo

achter: Albert – Remco – Erick – Ed

midden: Arjen – Ronald – Frank – Nacho

voor: Richard – Jan vd Berg

2e helft: doel: Theo

achter: Ed – Remco – Erick – Alin

midden: Jason – Ronald (70’ Jan P.) – Frank (70’ Arjen) – Nacho

voor: Rob – Jan vd Berg

Het ‘Oranje’ dat zaterdag wel met passie speelde

Door Robin Coert

Virgil van Dijk had geen goed woord over voor de wanprestatie van het Nederlands elftal in Montenegro (2-2). “Natuurlijk ben ik boos”, sprak de Oranje-aanvoerder na afloop. Van Dijk zag Oranje na rust instorten.”Het is gewoon schandalig hoe we de tweede helft hebben gespeeld. We wilden allemaal de bal hebben, we wilden voetballen, we wilden aanvallen, we wilden scoren. Maar je moet ook zorgen dat je verdedigend denkt. Op de counter ontstond er ruimte als we de organisatie niet hadden. Dit is gewoon verschrikkelijk. Waar het aan lag? Misschien was het gemakzucht of gebrek aan passie?”

Hoe anders was het eerder die dag toen het veteranenteam aantrad tegen ‘Voetbalvereniging Amsterdam Gencler Birligi’ ofwel vv AGB. Na de knappe overwinning van een week eerder is er een super gemotiveerd elftal op de been gebracht om voor nieuw veteranen succes te zorgen. De tegenstander uit Amsterdam ging met dezelfde intentie het veld in wat leidde tot een uiterst boeiend voetbalgevecht. Hoewel de mannen van vv AGB, voetballend gezien misschien iets beter waren, deden de Oranje-hemden niet onder.

Anders dan het Oranje dat s’avonds zou spelen, was iedereen bewust van zijn taak en gaf zich voor de volle 100%. Door uitstekend keeperswerk van Theo en het niet benutten van de spaarzame kansen die wij kregen, bleef het lang 0-0. Tot vlak voor het eind van de eerste helft. Een knappe actie van de spits. Schot op doel 0-1 Was deze bal houdbaar? Het doelpunt van Gerd Müller in de WK finale was houdbaar! Na de thee een sterk aandringend AGB dat de Haarlem verdediging verder achteruit deed lopen. Op het middenveld was het vooral Nacho die regelmatig slachtoffer was van een aantal forse overtredingen. Scheidsrechter Paul had zijn handen vol aan de steeds meer klagende temperamentvolle Amsterdammers.

Ondanks het fysieke spel, werd het gelukkig nooit onvriendelijk. Na een aantal goede reddingen van onze keeper en een bal op de paal, kregen wij meer grip op de wedstrijd. Dit resulteerde in een aantal kansen en een bal op de lat. Dit was het moment voor de coach om de uitstekend spelende Remco mee naar voren te sturen. Met grote passen passeerde hij tegenstander na tegenstander en stak het gehele veld over. Maar ipv zelf te scoren wilde hij dat aan een ander overlaten. Deze reuze kans ging verloren en zo bleef het 0-1. Een volgende goed lopende aanval van Oranje leek in schoonheid te stranden, waren het niet dat super-sub Jason daar anders over dacht. Tussen een woud van benen tikte hij de stilgevallen bal in het doel. 1-1.

Het slotoffensief was duidelijk voor de thuisploeg. Na weer een overtreding op de sterk spelende Nacho, kregen we een vrijetrap rond het 16 meter gebied…..AGB haalde opgelucht adem toen de bal ver over werd geschoten. Dit was het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Dit gelijkspel voelde als een overwinning en werd door ons gevierd in de kantine, waar onze Peruaanse vrienden dit deden alsof ze net de Copa América hadden gewonnen: Salsa muziek en passievol het volkslied uit volle borst: ‘’Somos libres; seámoslo siemprey antes niegue sus luces el solque faltemos al voto solemneque la patria al eterno elevó’’