HaarlemKland minacht tradities

08-10-2023

Speel je op een mooie zaterdagmiddag op de mooiste natuur-grasmat van Nederland, is opeens alles anders. Geen rode broekjes en geen laatste plaats. Volgens goede traditie staat HaarlemKland rond de Kerst op poll position, maar dan omgekeerd. Altijd Ajax hoog en HaarlemKland heel laag, het is de wereld op z’n kop.

Onze Max nu al wereldkampioen en onze zwartbroekjes stevig in het linker rijtje na een prettige, probleemloze en vooral dik verdiende 1 – 3 zege op van Nispen in de Zilk. Ondanks gebrek aan voldoende kennis van de topografie was het opmerkelijk en tevens heel prettig dat alle spelers en supporters dit rustiek dorpje in de zuidpunt van de bollenstreek hebben kunnen vinden.

Toen we nog berichten maakten op een typemachine, Haarlem nog betaald voetbal speelde en Prins Bernhard nog in het openbaar mocht roken, ja toen was Haarlem het centrum van de bloembollenhandel. Haarlem, bloemenstad, weet u het nog? Geen handel via Internet, nee, gewoon handjeklap in het Krelagehuis aan de Leidsevaart (nu Broekhuis Auto).

Overdag de bollenboeren uit de bollenstreek (van Leiden tot de Zilk), ’s avonds alle kratten aan de kant en basketballen of volleyballen. Van een sporthal of dome had nog nooit iemand gehoord.

Voor rust matig tot zwak, eredivisietrainers noemen dat aftasten, maar na rust was het er op en er over. Twee maal Quaars (in de 50’en 81’minuut, met dank aan dat mooie scorebord) en één maal Wubbe J (77’ minuut). De tegengoal pas viel toen het publiek al in de auto of in de kantine aan het bier zat.

Na deze tweede zege op rij staat HaarlemKland op een mooie 4e plaats, ver weg van het voorportaal van de 5e klas. Waar moeten we op letten om die ellende te voorkomen. Nummer 14 (Waterloo) is al gedegradeerd en doet dit seizoen niet meer mee. Nummer 13 degradeert ook rechtstreeks en de nummers 10, 11 en 12 zijn veroordeeld tot het spelen van degradatiewedstrijden (het woord nacompetitie wekt valse hoop, de praktijk van de laatste jaren wijst uit dat deze nummers 10, 11 en 12 een jaar later in de 5e klas uitkomen).

Van Nispen tot Sevenaer, wie kent hem niet. Blijkt niets te maken te hebben met onze tegenstander van deze zaterdag. Nee, Monseigneur van Nispen was in de 19e eeuw de oprichter van de Sint Jozef gezellenvereniging.

‘Ter behartiging van de godsdienstige en culturele belangen van de mannelijke jongeren tussen 18 en 25 jaar‘. Dat waren nog eens tijden !!

Vanuit Sint Jozef is in 1932 de voetbalclub opgericht. Met dank aan de monseigneur dus.

Zaterdag om 15.00 uur thuis tegen VVA/De Spartaan, dit wil toch niemand missen?

Deze zwartbroekjes brachten een bezoekje aan de Bollenstreek:

Geerlings
Wubbe S, Kakaire, Jonkman, Fong-Tin-Joen (65’ Pascal)
Wubbe C, Moerwijk K, Wubbe J
Van Eeden (72’ Hielema), Hoek (65’ Kaddouri), Quaars (82’ Verbeek)

Spy