Haarlem-Kennemerland V1 – Kon. HFC V2, uitslag 2 – 2 (1 – 1)

18 mei 2019:
Opstelling:

Doelpunten: Chris, Jan P.

Opstelling:

doel:           Mark Born
achter:            Albert – Drikus – Jan C. – René (25’ Ed)
midden:          Chris – Ronald – Ad – John
voor:           Erick – Mark Buijs

2e helft:

doel:           Mark Born
achter:            Chris – Drikus – Jan C. – Ed
midden:          Erick – Ronald – Ad – John
voor:           Remco – Jan P.

De 85e minuut

We komen op deze zaterdagmiddag ergens tussen half twee en twee uur het terrein op van onze voetbalclub aan de Jan Gijzenkade. Realiseren we ons dat er deze week iets bijzonders is gebeurd? Historisch nog wel. Het haalde de kranten niet.

Waren de tribunes achter de goals van het stadion al jaren geleden verdwenen en iets minder lang geleden was ook de lange tribune langs de Jan Gijzenvaart gesloopt. De afgelopen week is ook het voetbalveld verdwenen. Het veld waar roemruchte spelers als Piet Huyg, Joop Böckling, Kick Smit en Ruud Gullit glorieuze wedstrijden speelden voor de HFC Haarlem. Het veld is niet meer, het ligt er op deze mooie zaterdagmiddag omgeploegd bij met hoge zandheuvels en geparkeerde bulldozers erbovenop. Van het oude stadion rest nu nog slechts die betonkolos die ze hoofdtribune noemden.

Twee weken geleden speelden onze veteranen er hun laatste wedstrijd. Kankerend op het slechte, harde veld. De tegenstander was Kon. HFC, al even historisch als het stadion. Voor ons een historisch slechte wedstrijd.

Vandaag tegen het andere HFC-team uit onze competitie.

Op het eerste kwartier na, waarin we prima spelen en Chris een uitstekend doelpunt scoort na een mooie aanval via Ad, John en Mark Buijs, is de wedstrijd niet bijster oogstrelend. Te traag, met te weinig finesse, te veel net-niet-situaties, te vaak slaapverwekkend. Met als citroen op de zure pruim een 1-2 achterstand na bijna een uur spelen. Zal deze mooie zaterdag zo eindigen? Nee, nee, nee, want dan moeten we de 85e minuut vergeten en dat doen we van je lang-zal-ze-leven niet.

Jan J. Pieterse, die naam zal eeuwig blijven voortleven op de Haarlemse voetbalvelden. Vaak verguisd door zijn in-één-keer willen spelen, z’n dichtlopen van gaten en z’n afgenomen snelheid. Maar nu in die ene minuut komen alle voetbalkwaliteiten die Jan in de afgelopen decennia her en der tentoongespreid heeft, gebundeld tevoorschijn.

Weer wordt een Haarlem-Kennemerlandaanval onderschept door de verdediging van K.HFC. Remco wordt uitgetikt. Het duel met Jan durft de verdediger wel aan. Hoe noodlottig. Jan zet hem de voet dwars, ontfutselt hem de bal en staat alleen voor de keeper. Vanaf zo’n twintig meter voor de goal ziet Jan de keeper komen en met de zelfverzekerdheid van een kampioen stift Jan de bal over de keeper die al grabbelend slechts lucht vangt. Strak gaat de bal tegen het net. Wat een goal, wat een minuut, historisch.

Door Lodewijk Albada

HET BOEIENDE VAN VOETBAL

De voetballer met de beste stift aller tijden
Is de Amsterdammer Dennis Bergkamp,
maar in Haarlem spreekt
men zijn naam heel anders uit:
Jan J. Pieterse

Vrij naar Jan J. Pieterse – TWITTER.DICHTEN – Twitter.Dicht 93