GEEN WEDSTRIJD …. TOCH EEN VERHAAL

06-05-2018

 Door Lodewijk Albada

Geen wedstrijd …. toch een verhaal.

Voor de liefhebbers.

Ik heb wel eens last van het verschijnsel dat een verhaal of een uitspraak in m’n hoofd blijft kleven en dan bij gelegenheid tevoorschijn komt.

Ronald de Swart schreef geruime tijd geleden een verhaal over onze toenmalige tegenstander Wherevogels uit Purmerend. Een tegenstander waar niemand graag naar toe ging. Altijd koud weer, een slecht veld en een ongelooflijk partijdige scheidsrechter. Winnen daar was schier onmogelijk. Een aantal teams uit onze competitie is in die tijd nooit naar Purmerend afgereisd.

Terug naar Ronald. Hij vertelde toen dat eigenlijk niemand wist waar de naam Wherevogels vandaan kwam. Zelfs de voorzitter van de club had geen idee.

Regelmatig sta ik tegenwoordig op station Hoorn te wachten op mijn aansluitende trein.

Op een bord dat boven het perron hangt zag ik dat de trein naar Amsterdam stopt bij een station dat Overwhere heet en ‘plop’ daar was het verhaal van Ronald weer.

Nu wilde ik zelf wel eens op onderzoek uitgaan naar de naam Where en eigenlijk is de oplossing heel eenvoudig.

Toen vroeger de meren Purmer, Beemster en Schermer nog niet drooggemalen waren stroomde er tussen die meren een brede rivier, de Where (op z’n Nederlands uitgesproken) die belangrijk was voor de palingvisserij en de handelsvaart in die omgeving. Het zorgde ook voor een verbinding naar de Zuiderzee en Purmerend is aan deze rivier gesticht en heeft er zijn vroegere bloei grotendeels aan te danken.

Door de inpoldering van de meren is de rivier goeddeels verdwenen en is het niet meer dan een kanaaltje geworden. In en rond Purmerend is er in de loop der tijden veel gedempt. Maar diverse namen in Purmerend herinneren nog aan de Where: een aantal woonwijken, straten, de roeivereniging en natuurlijk de voetbalclub.

En de tuin van Theo z’n huis in Zuidoostbeemster ligt waarschijnlijk in het oude stroomgebied van de Where……

FC Haarlem Kennemerland